 # Selina Solutions Class 9 Mathematics Solutions for Exercise 2(C) in Chapter 2 - Chapter 2- Compound Interest [Without Using Formula

A man borrows Rs.10,000 at 10% compound interest compounded yearly.

At the end of each year, he pays back 30% of the sum borrowed. How much money is left unpaid just after the second year?

For 1st year

P= Rs10,000; R=10% and T= 1year

Interest= Rs \frac{10,000 \times 10 \times 1}{100}=\mathrm{Rs} 1,000

Amount at the end of 1st year=Rs10,000+Rs1,000=Rs11,000

Money paid at the end of 1st year=30% of Rs10,000=Rs3,000

Principal for 2nd year=Rs11,000- Rs3,000=Rs8,000

For 2nd year

P=Rs8,000; R=10% and T= 1year

Interest= Rs \frac{8,000 \times 10 \times 1}{100}=\mathrm{Rs} 800

Amount at the end of 2nd year=Rs8,000+Rs800= Rs8,800

Money paid at the end of 2nd year=30% of Rs10,000= Rs3,000

Principal for 3rd year=Rs8,800- Rs3,000=Rs5,800 .

Video transcript
"hi i am shivani your math tutor from lido now we are having a question where we need to find the compound interest and tell that how much money is left with him after the second year so let's first examine the question it is a man borrows rupees 10 000 at 10 interest which is compounded yearly and at the end of each year he pays back 30 percent of what the sum he borrowed which is rupees 10 000 so how much money is left unpaid just after the second year let's proceed to the solution first we shall find the interest for the first year it will be principal into rate into time by 100 our principal is rupees 10 000 rate is 10 percent and time is one year by 100 we get rupees 1000 so how much he paid at the end of first year it will be thirty percent of ten thousand means he paid rupees three thousand back now what's left the principle it will be 11 000 minus 3000 equals to 8 000 this is the amount left with him to be paid now the interest for the second year on this amount will be eight thousand rate is same ten percent time is one year by hundred from here we get rupees 800 now the amount becomes rupees 8000 plus rupees 800 equals to rupees 88 hundred and what he did at the second year he again paid a rupees 3000 back so the amount left to be paid is this rupees 8 800. minus this rupees 3000 as he paid this back so the amount left is rupees 58 100. this is the required solution for more such videos subscribe to lido and if you have any queries drop in the comment section thank you"
Related Questions

Lido

Courses

Teachers

Book a Demo with us

Syllabus

Maths
CBSE
Maths
ICSE
Science
CBSE

Science
ICSE
English
CBSE
English
ICSE
Coding

Terms & Policies

Selina Question Bank

Maths
Physics
Biology

Allied Question Bank

Chemistry
Connect with us on social media!