Selina solutions

Selina solutions

Grade 7

Profit, Loss and Discount | Exercise 9(A)

Question 1

Q1) Find the gain or loss percent, if

(i) C.P. = Rs. 200 and S.P.: = Rs. 224

(ii) C.P. = Rs. 450 and S.P. = Rs. 400

(iii) C.P. = Rs. 550 and gain = Rs . 22

(iv) CP. = Rs. 216 and loss = Rs. 72

(v) S.P. = Rs. 500 and loss : = Rs. 1100

(vi) S.P. = Rs. 12 and profit = Rs. 4

(vii) C.P. = Rs. 5 and gain = 60 P

Solution:

(i) CP = Rs. 200 and SP = Rs. 224

∴ Gain = SP - CP = Rs. 224 - Rs. 200 = Rs. 24

Gain% = \frac{gain\times100}{CP}=\frac{24\times100}{200}=12\%

(ii) CP = Rs. 450 and SP = Rs. 400

∴ Loss = CP - SP = 450 - 400 = Rs. 50

Loss% = CP - SP = 450 - 400 = Rs. 50

Loss% = \frac{Loss\times100}{CP}=\frac{50\times100}{450}=\frac{100}{9}=11\frac{1}{9}\%

(iii) CP = Rs. 550 and gain = Rs. 22

∴ SP = CP + gain = 550 + 22 = 572

Gain% = \frac{Gain\times100}{CP}=\frac{22\times100}{550}=4\%

(iv) CP = Rs. 216 and loss = Rs. 72

∴ SP = CP - loss = 216 - 72 = Rs. 144

Loss% = \frac{Loss\times100}{CP}=\frac{72\times100}{216}=\frac{100}{3}=33\frac{1}{3}\%

(v) SP = 500 and loss = Rs. 100

∴ CP = SP + loss = 500 + 100 = Rs. 600

Loss% = \frac{Loss\times100}{CP}=\frac{100\times100}{600}=\frac{50}{3}=16\frac{2}{3}\%

(vi) SP = Rs. 12 and profit = Rs. 4

∴ CP = SP - gain = Rs. 12 - Rs. 4 = Rs. 8

Gain% = \frac{Gain\times100}{SP}=\frac{4\times100}{8}=50\%

(vii) CP = Rs. 5 and gain = 60 P

∴ SP = CP + gain = Rs. 5 + 60 P = 5.60 Rs.

Gain % = \frac{Gain\times100}{CP}=\frac{0.60\times100}{5}=\frac{60\times100}{100\times5}=12\%

Still have questions? Our expert teachers can help you out

Book a free class now

Want to top your mathematics exam ?

Learn from an expert tutor.

Book a free class now
subject-cta

Question 1

Q1) Find the gain or loss percent, if

(i) C.P. = Rs. 200 and S.P.: = Rs. 224

(ii) C.P. = Rs. 450 and S.P. = Rs. 400

(iii) C.P. = Rs. 550 and gain = Rs . 22

(iv) CP. = Rs. 216 and loss = Rs. 72

(v) S.P. = Rs. 500 and loss : = Rs. 1100

(vi) S.P. = Rs. 12 and profit = Rs. 4

(vii) C.P. = Rs. 5 and gain = 60 P

Solution:

(i) CP = Rs. 200 and SP = Rs. 224

∴ Gain = SP - CP = Rs. 224 - Rs. 200 = Rs. 24

Gain% = \frac{gain\times100}{CP}=\frac{24\times100}{200}=12\%

(ii) CP = Rs. 450 and SP = Rs. 400

∴ Loss = CP - SP = 450 - 400 = Rs. 50

Loss% = CP - SP = 450 - 400 = Rs. 50

Loss% = \frac{Loss\times100}{CP}=\frac{50\times100}{450}=\frac{100}{9}=11\frac{1}{9}\%

(iii) CP = Rs. 550 and gain = Rs. 22

∴ SP = CP + gain = 550 + 22 = 572

Gain% = \frac{Gain\times100}{CP}=\frac{22\times100}{550}=4\%

(iv) CP = Rs. 216 and loss = Rs. 72

∴ SP = CP - loss = 216 - 72 = Rs. 144

Loss% = \frac{Loss\times100}{CP}=\frac{72\times100}{216}=\frac{100}{3}=33\frac{1}{3}\%

(v) SP = 500 and loss = Rs. 100

∴ CP = SP + loss = 500 + 100 = Rs. 600

Loss% = \frac{Loss\times100}{CP}=\frac{100\times100}{600}=\frac{50}{3}=16\frac{2}{3}\%

(vi) SP = Rs. 12 and profit = Rs. 4

∴ CP = SP - gain = Rs. 12 - Rs. 4 = Rs. 8

Gain% = \frac{Gain\times100}{SP}=\frac{4\times100}{8}=50\%

(vii) CP = Rs. 5 and gain = 60 P

∴ SP = CP + gain = Rs. 5 + 60 P = 5.60 Rs.

Gain % = \frac{Gain\times100}{CP}=\frac{0.60\times100}{5}=\frac{60\times100}{100\times5}=12\%

Still have questions? Our expert teachers can help you out

Book a free class now

Want to top your mathematics exam ?

Learn from an expert tutor.

Book a free class now
subject-cta
linkedin instgram facebook youtube
2020 © Quality Tutorials Pvt Ltd All rights reserved
linkedin instgram facebook youtube