Selina solutions

Selina solutions

Grade 6

Percent (Percentage) | Revision Exercise

Question 10

Q10) Find the percentage change from the first quantity to the second :

(i) ₹ 80, ₹ 120

(ii) 75 kg, 60 kg

(iii) 50 cm, 45 cm

Solution:

(i) Rs. 80, Rs. 120

Increase = 120 - 80 = Rs. 40

Percentage of increase = \frac{40}{80}\times100=50\%

Hence, increase = 50%

(ii) 75 kg, 60kg

Decrease = 75 - 60 = 15 kg

Percentage decrease = \frac{15}{75}\times100=20\%

Hence, decrease = 20%

(iii) 50cm ,45 cm

Decrease = 50 - 45 = 5 cm

Percentage decrease = \frac{5}{50}\times100=10\%

Hence, decrease = 10%

Still have questions? Our expert teachers can help you out

Book a free class now

Want to top your mathematics exam ?

Learn from an expert tutor.

Book a free class now
subject-cta

Question 10

Q10) Find the percentage change from the first quantity to the second :

(i) ₹ 80, ₹ 120

(ii) 75 kg, 60 kg

(iii) 50 cm, 45 cm

Solution:

(i) Rs. 80, Rs. 120

Increase = 120 - 80 = Rs. 40

Percentage of increase = \frac{40}{80}\times100=50\%

Hence, increase = 50%

(ii) 75 kg, 60kg

Decrease = 75 - 60 = 15 kg

Percentage decrease = \frac{15}{75}\times100=20\%

Hence, decrease = 20%

(iii) 50cm ,45 cm

Decrease = 50 - 45 = 5 cm

Percentage decrease = \frac{5}{50}\times100=10\%

Hence, decrease = 10%

Still have questions? Our expert teachers can help you out

Book a free class now

Want to top your mathematics exam ?

Learn from an expert tutor.

Book a free class now
subject-cta
linkedin instgram facebook youtube
2020 © Quality Tutorials Pvt Ltd All rights reserved
linkedin instgram facebook youtube