# ML Aggarwal Solutions Class 10 Mathematics Solutions for GST Exercise 1 in Chapter 1 - GST

Question 1 GST Exercise 1

A manufacture sells a T.V to a dealer for Rs.18000 and the dealer sells it to a

consumer at a profit of Rs 1500. If the sales are intra state and the rate of G.S.T is

12 %, Find:

(i) The amount of GST paid by the dealer to the State Government.

(ii) The amount of GST received by the Central Government.

(iii) The amount of GST received by the State Government.

(iv) The amount that the consumer pays for the TV.

It is a case of intra-state transaction of goods and services.

SGST = CGST = ½ GST

Given:

Manufacturer sells T.V to a dealer = ₹ 18000

Amount of GST collected by manufacturer from dealer,

CGST – SGST = 6% of 18000

= (6/100) × 18000

= ₹ 1080

So, Manufacturer will pay ₹ 1080 as CGST and ₹ 1080 as SGST

CP of a TV for dealer = ₹ 18000

Profit = ₹ 1500

SP of a TV for dealer to customer – CP + Profit = ₹ 18000 + ₹ 1500

= ₹ 19500

Amount of GST collected by dealer from customer,

CGST = SGST = 6% of ₹ 19500

= (6/100) × 19500

= ₹ 1170

(i) Amount of GST paid by the dealer to the State Government.

₹ 1170 - ₹ 1080 = ₹ 90

(ii) Amount of GST received by the Central Government.

CGST paid by manufacturer + CGST paid by dealer = ₹ 1080 + ₹ 90

= ₹ 1170

(iii) Amount of GST received by the State Government.

SGST paid by manufacturer + SGST paid by dealer = ₹ 1080 + ₹ 90 = ₹ 1170

(iv) Amount that the consumer pays for the TV.

CP of TV + CGST paid by customer + SGST paid by customer

= ₹19500 + ₹1170 + ₹ 1170 = ₹ 21840

Related Questions
Exercises

Lido

Courses

Teachers

Book a Demo with us

Syllabus

Maths
CBSE
Maths
ICSE
Science
CBSE

Science
ICSE
English
CBSE
English
ICSE
Coding

Terms & Policies

Selina Question Bank

Maths
Physics
Biology

Allied Question Bank

Chemistry
Connect with us on social media!